Szczaw

Szczaw zwyczajny jest to gatunek rośliny z rodziny rdestowatych. Występuje w całej Europie i na większości obszaru Azji, w Afryce Północnej  i w Australii.

Rośnie na glebach kwaśnych, często w ogrodach, na łąkach i pastwiskach.

Łodygę ma wzniesioną, wysoką do 1 metra. Liście szczawiu są odziomkowe na ogonkach, strzałkowate, wydłużone.

Zawiera głównie; kwas szczawiowy, szczawiany, witaminę C i glikozydy.

Szczaw posadzony na ogródku wcale nie jest wymagający, trzeba go po prostu od czasu do czasu opielić i to wszystko. Pojawiające się pędy kwiatowe trzeba wyłamywać, bo kwitnienie bardzo osłabia roślinę. Toteż najlepiej do kwitnienia nie dopuszczać.

Liście nadają sie na zupę. Można je również zmielić w maszynce i zakonserwować w słoikach na zimę.

Korzeń szczawiu stosowany jest w zatruciach pokarmowych, biegunkach infekcyjnych, wzdęciach,jak również w niedokrwistości, utracie krwi.

W medycynie ludowej sproszkowanego korzenia używa się jako zasypki na powierzchniowe rany i owrzodzenia.