Komosa biała

U nas rośnie wszędzie. Do niedawna nie zdawałam sobie sprawy, że ten „chwast” to właśnie komosa.

W dzieciństwie często się nim bawiłam, zrywałam jej owoce do niby zupek, ciast itp. Komosa znana jest również jako lebioda. Większość gatunków komos była wykorzystywana jako pożywienie przez wiele ludów Eurazji i Ameryki. Wciąż jedzona jest w Japonii. Wszystkie gatunki komosy są jadalne.

Mają jadalne liście, młode nadają się do zjedzenia  na surowo, natomiast  starsze liście muszą być gotowane (raz lub dwa razy), a woda odlana, ponieważ starsze liście są lekko trujące, powodujące zaparcia

Młode liście także można wstępnie sparzyć; można robić z nich coś ala szpinak. Jadalne są również nasiona, będące wysokokalorycznym pokarmem, które można mielić na mąkę lub kaszę. Nasiona zawierają saponiny (podobnie jak fasola), więc powinny być przed użyciem namoczone przez noc, a potem dobrze przepłukane.

Kosmosa jest bardzo pożywną rośliną, obecnie uważana jest za chwast.

W lecznictwie komosa stosowana jest w przypadku nieprawidłowej przemiany materii, skutecznie reguluje procesy trawiennie. Wewnętrznie używana bywa w leczeniu zapalenia oskrzeli i kaszlu. Zewnętrznie stosuje się ją na rany.